BEKENDE SCHOTENAAR


Info Schoten
oktober 2008

"Een 80-er die gelooft in de jeugd"

SCHOTEN

In mei werd de vermaarde Schotense misdaadschrijver Bob Mendes 80 jaar.
Gewapend met een blok papier en een pen trokken we op een vrijdagavond naar zijn mooie huis temidden het Schotense groen van Koningshof.
Klaar om achter elk hoekje een overval af te weren en een reeks vragen af te vuren op de meester in de misdaad.
Nu, veel vragen stellen was niet nodig om het gesprek in gang te houden, want ook als hij niet schrijft, blijkt Bob Mendes een meeslepend verteller.

"Ik schrijf boven in mijn werkkamer, maar ik stel voor dat we ons hier beneden zetten, is dat goed?" opent Bob.
En dan volgt een boeiende demonstratie in het gebruik van "comptometers", grote mechanische rekenapparaten.
"Ik heb hier nog een paar schitterende exemplaren staan. We gebruikten ze vroeger toen ik nog maar pas accountant was. Soms hielden we wedstrijdjes 'om ter snelste' rekenen met die dingen. Je kan hetje nu niet meer voorstellen. Ongelooflijk om te zien hoe alles in al die jaren geŽvolueerd is".


Oorlogsleed
En zo komen we al snel terecht bij de jeugdjaren van Bob Mendes. Jeugdjaren die de schrijver doorbracht in Merksein. "Helaas was het een jeugd die overschaduwd werd door het uitbreken van de tweede wereldoorlog. Op mijn 12de verjaardag, 15 mei 1940, zijn we gevlucht naar Frankrijk. Onlangs heb ik in het kader van het Canvasprogramma 'Verloren Land' heel wat plekken van vroeger in Merksem terug bezocht. De gevoelens die dat naar boven heeft gebracht ... zeker ook rond mijn vader die in een Duits kamp is gestorven, vooral rond mijn vader". (Bob staart eventjes stil voor zich uit).
"Begin volgend jaar wordt de reportage uitgezonden. Heel emotioneel allemaal".
"Na die gehavende jonge jaren heb ik dan mijn carriere als accountant uitgebouwd en in die periode ben ik naar Schoten komen wonen. Toen had ik een gevoel van 'ja, ik heb het gemaakt, ik heb iets bereikt'. ik had mijn kantoor in Antwerpen maar thuis komen in Schoten had elke dag iets speciaal. Is het iets in de lucht, iets in de grond, ik weet het niet, maar hier voelde ik me goed. Nog steeds trouwens'.


Bob tekend StadsboekRust
"Op mijn 55 ben ik dan aan een nieuwe carriere begonnen. Als schrijver. Niet van fiscale boeken, maar als misdaadschrijver. En dat schrijven heb ik steeds vanop Schotense bodem gedaan. Ik heb de rust hier nodig om goed te kunnen schrijven".
Bob Mendes in een vorig leven, als accountant Valt de gelijkent met Hercule Poirot u ook op.
Na deze liefdesverklaring voor Schoten stellen we toch nog een vraag: "Bob, je hebt tot nu toe een rijk gevuld leven gehad Wat zou je op je 80 als boodschap willen meegeven aan
'Ta, daar overal jij me nu mee! Goed, ik doe een poging om per leeftijdsgroep een beetje "goede raad meet te geven" . En omdat we die raad zo mooi vinden plaatsen we die hiernaast in een aparte kader. "Oh ja, ik heb ook nog een boodschap die geldt voor alle leeftijden" besluit Bob. "Lees mijn boeken". (Lachend)


van 10 tot 80
  • 10 Tieners, geniet van uw jeugd, vind plezier in de studie.
  • 20 Twintigers, geniet van uw lief, trouw niet te rap!
  • 30 Dertigers, probeer iets te bereiken in het leven, dit is de periode van inzet in je leven.
  • 40 Veertigers, begin aandacht te geven aan uw gezondheid.
  • 50 Vijftigers, denk er aan dat je nog altijd jong bent.
  • 60 Zestigers, besef: het ware leven begint op zestig!
  • 70 Een zeventiger kan ik geen raad meer geven, de afvallingsrace begint. Of toch: zeventigers, hou je bezig.
  • 80 Tachtigers, geniet van elke dag, elke dag is een feest.
Het orginele artikel als Pdf
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles