Thrillerschijver analyseert politieke crisis in Antwerpen


Gazet van Antwerpen
3 - 4 mei 2003

"Janssens géén burgemeester!"

door Filip Marsboom

Dit artikel is van de Gazet van Antwerpen van zaterdag 3 mei 2003.
Hier na te lezen

SCHOTEN - “Patrick Janssens zou beter wachten om burgemeester te worden!” Bob Mendes zegt het op een felle, afgemeten toon. “Als er maar de minste schijn van gesjoemel is, moet hij zijn conclusie trekken. Antwerpen verdient beter.” In de ruime werkkamer van zijn riante Schotense villa laat de Vlaamse thrillerschrijver zich bijzonder kritisch uit over Antwerpen.

Bob Mendes wordt over twee weken 75. Voor hem geen reden om op zijn lauweren te rusten. Zijn nieuwste boek, Medeschuldig, is net klaar en ligt in het najaar in de boekhandel. Over een paar weken wil de meermaals bekroonde auteur alweer aan zijn volgende boek beginnen.Filip Marsboom met Bob Mendes
Onderwerpen als politieke corruptie, machtsmisbruik en de eeuwigdurende strijd tussen goed en kwaad zijn hem niet vreemd. Kunnen de Antwerpse gebeurtenissen van de jongste weken hem misschien inspireren?


Bob Mendes: Ik ben altijd een felle verdediger van Antwerpen geweest. De jongste jaren erger ik mij geweldig aan mensen die Antwerpen afschilderen als een ‘bruine’ stad. ik heb joodse wortels en ik zeg u: Antwerpen is géén bruine stad. Oké, 33 procent van de Antwerpenaars stemt op het Vlaams Blok. Maar echt racisme heb ik nog nooit gezien of ondervonden.
Mijn lezers vragen mij wel eens hoe ik het in Antwerpen kan uithouden. Dan antwoord ik altijd met het verhaal van de Antwerpse joden. In Antwerpen woont een grote gemeenschap van orthodoxe joden. En geloof me, dat zijn de meest traditionele joden die er bestaan, maar die daar niemand mee lastig vallen en niemand in Antwerpen legt die mensen ook maar het minste in de weg. Er zijn andere landen en andere steden waar dat wel gebeurt. In Bloedrecht, mijn jongste boek (dat momenteel als feuilleton in deze krant loopt, red.), gaat het, naast het spannende verhaal over het smokkelen van bloeddiamant, over die unieke situatie van de joden in Antwerpen.
Maar ik betwijfel of ik de jongste politieke crisis in Antwerpen ga verwerken in een boek. Het is een vreselijk gebeuren, en ik vind dat de kranten de taak hebben die onfrisse zaken uit te spitten. Dat gebeurt nog te weinig.


Wat loopt er mis in Antwerpen?
Antwerpen heeft al jaren geen grote politici meer. Al twintig, dertig jaar lang spelen Antwerpse politici eigenlijk maar een matige rol. Dat is een eerste slecht punt.Gazet van Antwerpen 3 mei 2003
Ten tweede en ik mag dat zeggen als halfjood die weet wat onderdrukking, censuur en vervolging zijn is het cordon sanitaire een van de slechtste zaken die Antwerpen ooit zijn overkomen. Het cordon maakt het zo gemakkelijk voor de partijen die ook hebben ingesteld: wat de kiezer ook kiest, zij blijven toch aan de macht. Als je in Antwerpen een proteststem wilt uitbrengen, kun je alleen op het Vlaams Blok stemmen, en 33 procent van de Antwerpse bevolking doet dat. Toch houden de politici van de meerderheid geen rekening met die mensen. Daardoor is dit stadsbestuur een dictatuur geworden. En dat zien we de jongste dagen in Antwerpen opnieuw gebeuren. Dat is heel slecht voor de stad.
Let op, ik zeg absoluut niet dat Flip Dewinter burgemeester van Antwerpen moet worden. Maar wanneer de angst bestaat dat er in Antwerpen ook andere coalities mogelijk zijn, moeten de politici meer op hun tellen passen.....

Lees dit artikel verder in de Gazet van Antwerpen van zaterdag 3 mei 2003.
Gazet Van Antwerpen Online


"Janssens géén burgemeester!" : Bob Mendes analyseert politieke crisis in Antwerpen.

pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles