Bob Mendes in Het Nieuwsblad


 
Het Nieuwsblad
 

 
"Betogen tegen Amerika is me veel te eenzijdig"
 
ANTWERPEN 18 februari 2003

"Ik ben niet gaan betogen omdat deze oorlog voor de nuchtere denker al tien jaar bezig is en als er een Amerikaanse tegenaanval komt — God behoede ons — is dat een escalatie, geen begin", oordeelt thrillerauteur Bob Mendes. De schrijver van bestsellers als Bloedrecht en De smaak van vrijheid vraagt zich at waarom ons land wel de Israëlische premier Sharon maar niet de Irakese dictator Saddam Hoessein vervolgt op basis van de genocidenwet.
 door: Dirk Martens

Ik ben niet gaan betogen omdat dat alleen maar een eenzijdig standpunt zot vertolken. Van zelf sprekend ben ik tegen oorlog. Ik heb aan den lijve ondervonden wat dat is, maar ik weet ook wat gevangenschap. vervolging en dictatuur betekenen. Ik heb gedanst toen de ,,bevrijders kwamen en ben met hen mee opgetrokken. Ik heb een Amerikaan zien bezwijken aan een granaatscherf die misschien voor mij bestemd was.

 U Bent u het dan eens met Bush?

,,Nee, maar ook niets met Chirac, dit kerncentrales levert aan een massamoordenaar en altijd al een dubieuze politiek in het Midden-osten heeft gevoerd. Ik heb trouwens pas zaterdagmorgen nog een fragment van mijn nieuwe roman, “Medeschuldig", eraan gewijd. Ik druk erop dat ik in mijn boek de tegengestelde meningen aan bod laat komen, wat jammer genoeg is de Belgische media minder en minder gebeurt”

Mendes’ hoofdpersonage voelt zich in België niet meer thuis. Dat komt door de ,,anti-sraëlische” houding van onze regering, in de ogen van de joodse gemeenschap handig gecamoufleerd antisemitisme. Symboolpersoon van de regering is “kabouter Plop”, de minister van Buitenlandse Zaken”.

Mendes schrijft: ,.De pro-Arafat, en pro-Saddam Hoessein-houding van “kabouter Plop” was meer dan hand en spandiensten verlenen aan Frankrijk om de Franse olie belangen in Irak te beschermen. Hier was rabiaat anti-Amerikanisme en het geldig verklaren van dictatuur, zelfmoordcommando’s en blindterreur tegen onschuldige burgers”

 Boudewijn vervolgen

Een regelrechte bedreiging voor de democratie is “senator Van Quickzilver", die er alles aan gedaan had om een zogenaamde genocidenwet zodanig aan te passen dat premier Sharon in Het Nieuwsblad 18-02-03België kon worden vervolgd voor de gebeurtenissen in Sabra en Sjatillja”.

Bob Mendes: “Waarom niet Saddam Hoessein voor de gifgasmoorden op de Koerden? Of Yasser Arafat voor de moorden op atleten in München en de opgeblazen schoolbussen en disco’s? En als je zo doorgaat, waarom niet tegen Sir Arthur Harris van het Allied Bomber Command voor het bombardement van Dresden in L945 waarbij 135.000 Duitse burgers in één nacht hett leven lieten? Of tegen Koning Boudewijn, omdat hij had nagelaten de moord op Patrice Lumuniba te verhinderen?”
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles