Bob Mendes\: "Ik wil weg uit de ratrace"


Gazet van Antwerpen

Thrillerauteur Bob Mendes begint op zijn 75ste aan nieuw leven

Antwerpen - 17 september 2002
 
“Ik ben een te gedreven slaaf van mijn succes als auteur”, zegt de superpopulaire thrillerauteur Bob Mendes. Zondag kondigde bij op ZuiderZinnen, het Antwerpse Festival van het Woord, aan dat 15 mei 2003 nu al in zijn agenda gemarkeerd staat als de eerste dag van een nieuw leven. “Op die dag word ik niet alleen 75, vanaf dan ga ik herbronnen en zoveel mogelijk media mijden. Ik ga enkel nog doen wat ik graag doe.”

Els Aerts


“Ik wil vanaf 15 mei minder naar buiten komen. Ik zal nog vier of vijf lezingen per jaar geven en enkel echte interviews doen. Geen meningen meer spuien over om het even wat. Ik word nu voortdurend opgebeld en sta om de haverklap in de belangstelling. Op de duur is dat geen leven meet’’, lucht Bob Mendes zijn hart. “Fysiek voel ik me beter dan twintig jaar geleden.ratrace Maar ik hou er rekening mee dat dat niet tot in het oneindige blijft duren.” Het is niet de eerste keer dat Mendes zo’n ommekeer in zijn leven plant. “Ik ben dertien jaar manager geweest van de Antwerpse Basketbal Club. In die tijd won de Antwerpse BBC, alias Racing Ford, drie nationale titels en de Beker van België. Maar op een bepaald moment ben ik ermee gestopt. Een jaar na mijn opstappen degradeerde de club. Niets om trots op te zijn. Ik heb toen niet voor goede opvolging gezorgd.”
Niet veel later gaf Mendes ook zijn succesvolle accountantskantoor op. “Mijn kantoor draaide enorm goed, toen accountancy helemaal, nog niet in de mode was. Ik ben ermee gestopt om te kunnen schrijven. Niet dat ik een succesvol auteur wilde worden. Ik wilde enkel doen wat ik graag deed.”

Bibberen


Schrijft hij nu niet meet graag, dan? “Ik geef het schrijven niet op, want ik doe het dolgraag. Maar ik ga het aan een makkelijker tempo doen. Ik wit niet meer elk jaar een roman moeten uitbrengen. Kwaliteitmoet primeren op kwantiteit. Ik ga niet stoppen maar uitbollen. Genie~, ten van de jaren die ik nog heb. Ik wil golfen, ratraceop reis gaan en mooie vrouwen ontmoeten. Op dit moment schrijft Mendes aan een nieuwe thriller die de schreeuw zat heten.
“Als die klaar is, maak ik nog een vervolg op De kracht van het vuur (uit 1996, red). Dat wordt een heel belangrijk boek, waarmee paar jaar zoet zal zijn. En dan zien we nog wel. Misschien heb ik daartegen al wel de bibber. Ik wil niet op aftakeling zitten wachten. Daarom stap ik tijdig uit de ratrace.”
“Ik laat mij nu nog veel te veel meesleuren. Ik heb bijvoorbeeld het ‘Genootschap Van Vlaamse Misdaadauteurs’ opgericht, niet omdat ik dat graag doe. Maar als ik het niet doe, doet niemand het. Ik maak at mijn hele leven één grote fout: ik kan niet ‘nee’ zeggen. Ik neem de telefoon op voor hij rinkelt en zeg ‘ja’ voor ik het weet. Dat moet nu eens ophouden.”
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles