Recensies Nederland

 
Scherprechter Vuil Geld De kracht van het bloed Medeschuldig
Vergelding De kracht van het vuur Spannende verhalen Bloedrecht
Link De smaak van vrijheid
 
 
Scherprechter
Crimezone.nl Zedenverwildering:

Een controversieel Antwerps strafrechter wordt herhaaldelijk met de dood bedreigd.

Uit angst voor perslekken vraagt hij Sam Keizer de dader op te sporen. Sinds de moord op een vrederechter en haar griffier in Brussel is veiligheid in de gerechtsgebouwen een belangrijk thema geworden. Wordt de rechter bedreigd door een gestoorde die zich wil wreken voor een onrechtvaardig vonnis of is de rechter verwikkeld in een guerre des juges die sinds meer dan een jaar uitgevochten wordt in de ivoren toren van Justitia? Bij haar onderzoek zal Sam ook het privé- en het beroepsleven van de rechter onder de loep moeten nemen en daarbij komt ze tot onthutsende vaststellingen. Niet alleen over wantoestanden bij de Belgische justitie maar ook over de goede en slechte tot levensgevaarlijke eigenschappen van de mensen die in deze omgeving voor recht en rechtvaardigheid zorg moeten dragen.
Maar Scherprechter is ook – en vooral – het tragische verhaal van Quinten, de minnaar van Sams boezemvriendin Marion. Quinten is een vergane sportglorie en vrouwenversierder die in de naweeën van een herseninfarct in de greep is van een depressieve persoonlijkheidsstoornis.
Vuil Geld
Ezzulia.nl Mendes is in Vuil geld ouderwets goed op dreef. Vaart, spanning, goede karakters, strak plot en geloofwaardige ongeloofwaardigheid, ofwel het oude spreekwoord ‘‘de realiteit is vaak onwerkelijker dan fictie’’(truth is stranger than fiction). Vuil geld is een voorbeeld van een boek waarom het genre zo succesvol is, vele lezers kent en ook nog eens de vinger op zere plekken legt (en daarom door het maatschappelijk establishment argwanend wordt gevolgd).
Mooi citaat ook op pagina 236: ""Wie voortdurend de mond vol heeft van broederlijk delen, heeft het meestal over het geld van een ander.""
 
De kracht van het bloed
Nederlandse Bibliotheek Dienst|Biblion: ...De Amerikaanse ambassade in Iran. Machtsstructuren zijn omver geworpen, er heerst chaos, angst en terreur en buitenlanders zijn hun leven niet zeker. In deze situatie moet Simon Hofman, vlieger bij een Amerikaanse inlichtingendienst, proberen zijn vriendin Nina te bevrijden. Hij doet dit tijdens de mislukte ontzetting van de Amerikaanse gijzelaars. Maar behalve Nina neemt hij ook zijn Iraanse halfbroer Cyrus aan boord, die zich erfgenaam waant van een enorm fortuin, waarmee hij de wereldheerschappij wil veroveren. Simon moet kiezen tussen de helft van het fortuin en de vijandschap van Cyrus. Daarin spelen ook Nina en haar zoontje een rol. Is hij een zoon van Cyrus of van Simon? Voldoende ingredienten voor een wereldomspannende thriller, waarbij de lezer een overtuigend beeld krijgt van de verschrikkingen van het Iraanse terreurbewind. De plot is naadloos verweven met gebeurtenissen uit de recente geschiedenis en ook menselijke aspecten worden niet vergeten. Een nieuwe Mendes is weer een belevenis. Normale druk.
(Biblion recensie, G.P. Schuring)
Biblion, Leidschendam, G.P. Schuring ...voldoende ingrediënten voor een wereldomspannende thriller, waarbij de lezer een overtuigend beeld krijgt van de verschrikkingen van het Iraanse terreurbewind. De plot is naadloos verweven met gebeurtenissen uit de recente geschiedenis en ook menselijke aspecten worden niet vergeten.
Een nieuwe Mendes is weer een belevenis!
Crimezone ... Cyrus is uit op het geld dat zijn vader vergaarde in de tijd dat die kanselier was van de shah, die door Khomeini verdreven werd van de macht. Het geld zou van Cyrus de machtigste man ter wereld maken, een idee waar hij door geobsedeerd geraakt, en waarin hij zijn halfbroer Simon meesleurt.
De strijd die volgt is vooreerst persoonlijk: de eenvoudige Simon, die niets liever wil dan zich enkel bezighouden met vliegen, tegenover de wrede en megalomane Cyrus, die voor niets terugschrikt om zijn doel te bereiken. In het middelpunt van de strijd zitten Nina en haar zoon Alexander, levensbelangrijk voor Cyrus voor de voortzetting van de mannelijke lijn. Maar er is nog een niveau: dat van de internationale politiek. Wat begint als een conflict tussen de Verenigde Staten en Iran, breidt zich uit tot de gespannen verhoudingen tussen Oost en West en daarmee verbonden de terreuraanslagen die we nu meemaken.
Bob Mendes, vroeger reeds winnaar van de Gouden Strop en de Diamanten Kogel, schreef met De kracht van het bloed een nieuw hoogtepunt in zijn carrière. De kracht van het bloed is doordacht, aangrijpend en ongelooflijk spannend, een perfecte mengeling van familiestrijd en wereldterreur. Leg die Gouden Strop al maar klaar.
E-Books: Kelko.nl: review by Patrick Vandendaele ...een pareltje van een faction, zoals we er van houden, maar waarbij je toch een benepen gevoel overhoudt, denkende aan de realiteit die vaak de fictie weet te overmeesteren, waardoor je niet durft denken hoe erg deze realiteit wel zou kunnen zijn... Een knappe plot, weerom, dat uitgewerkt wordt doorheen een onverwachte ontknoping. Weerom een sterk werk van de meester...
 
Spannende verhalen
Biblion, Leidschendam, G.P. Schuring Deze bundel bevat 15 misdaadverhalen die gegroepeerd zijn rond drie thema's: de 'Sam Keizer-verhalen' waarin de joodse privé-detective Sam Keizer uitzonderlijke misdaden oplost; 'Plaats van de misdaad: Vlaanderen' en 'Buiten de grenzen', schetsen die zich in het criminele circuit van Vlaanderen en in den vreemde afspelen. Een uitstekende verzameling spannende schetsen met spitse pointes en onverwachte wendingen, geschreven in een sobere, ongekunstelde stijl.
De meeste verhalen werden internationaal bekend en werden o.a. in Nederland, Duitsland, de Verenigde Staten en Japan gepubliceerd. Meesterlijke 'stories' van een Vlaamse auteur (1928) die niet voor niets tweemaal de Gouden Strop (resp. 1993 en 1997) en de Diamanten Kogel (2004) heeft gewonnen.
 
Medeschuldig
Stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst Jozef Heine, joods kunstschilder, wordt op een ochtend wakker met een zware kater; hij ontdekt zijn vriendin julia dood onder aan de trap. Hij denkt haar vermoord te hebben en dumpt het lijk. Dan meldt sofie zich, net ontvlucht uit de gevangenis waar zij onschuldig vastzat wegens moord. Bovendien denkt jozef dat hij lijdt aan prostaatkanker; hij wil voor zijn dood schoon schip maken over zijn rol bij de gebeurtenissen in sabra en sjatila en de dood van zijn eerste vrouw, rachel, die daar onlosmakelijk mee verbonden is. Als hij erachter komt dat zijn ziekte te genezen is, wordt hij door de politie voor moord gearresteerd.

Spannend boek rond karakters die prachtig beschreven zijn, waardoor de lezer in het verhaal gezogen wordt. Door de rustige opbouw en de verrassende verwikkelingen blijft het boek tot het eind toe boeien. Door het eenvoudige taalgebruik is de doelgroep breed: liefhebbers van spanning in het dagelijkse leven. De auteur won al twee keer de gouden strop voor het beste spannende boek.
 
Bloedrecht
Biblion, Leidschendam, G.P. Schuring Erasmus Jacobs, een Zuid-Afrikaanse crimineel, beraamt een diamantroof in Antwerpen. Tegelijk denkt hij wraak te nemen voor het feit dat een voorouder van de diamanthandelaar die hij wil beroven, zijn grootvader van een partij diamanten heeft beroofd. Helaas voor hem speelt zijn meervoudig persoonlijkheidssyndroom hem parten. Een helaas voor hem krijgt hij te maken met Samuela Keizer, die toevallig net van plan is zich als privé-detective te vestigen. Als Jacobs haar vader levensgevaarlijk verwondt, dan heeft zij ook een persoonlijke rekening te vereffenen.
Een nieuwe thriller van Mendes doet de recensent op het puntje van zijn stoel zitten. Zou deze weer net zo goed zijn als de vorige? Mendes doet het steeds weer. Een knap en geloofwaardig plot, realistische personages, een authentiek decor met oog voor de politieke verwikkelingen. En volop vaart en spanning. Uit een kort verhaal kent de liefhebber Sam Keizer al, een telg uit een orthodox joods geslacht, een gegeven dat in deze roman een belangrijke rol speelt. Ze heeft inderdaad potentie voor een hele roman. Een derde Gouden Strop voor Mendes? Normale druk.
De HAAGSCHE COURANT Mendes kan zich met Ludlum of Clavell meten.
Stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst (...) Mendes doet het steeds weweer. Een knap en geloofwaardig plot, realistische personages, een authentiek decor met oog voor de politieke verwikkelingen. En volop vaart en spanning.
(...) Een derde Gouden Strop voor Mendes?
 
Vergelding
De Volkskrant 'De beschrijvingen van het leven onder de knoet in Irak doen erg realistisch aan...
een fikse portie spanning, een meeslepend en goed gedocumenteerd verhaal, met een naadloze overgang van feit naar fantasie naar feit.'
 
Link
Brabants Dagblad 'Link heeft veel te bieden.
Bob Mendes lonkt naar tweede Gouden Strop: (...)
Het spannende, zeg maar gerust fascinerende verhaal...
 
De kracht van het vuur
Verslag Stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst 'Een bijzonder knappe en omvangrijke thriller... heeft zich uitgebreid moeten documenteren op politiek en sociaal gebied en op de leer van Zarathoestra.
Een thriller van allure, waarmee Mendes zich kan meten met Clancy, Forsyth en andere groten.'
De Volkskrant 'Een avonturenroman à la Forsyth, breed en ambitieus opgezet...
roept herinneringen op aan Leon Uris met Exodus...
fikse dosis historie en politiek, veel spanning ook en tot de laatste bladzijde van een opmerkelijk niveau.'
De stem van Brabant 'Mendes overtreft zichzelf... een apotheose die er mag zijn...
echo van de wereldwijd gewaardeerdeBloedbruiden van Joseph Koenig...
goed gedocumenteerd...
werkelijk prachtig hoe hij de figuur van Darius Razdi steeds waanzinniger laat worden...'
Haagse Courant 'In het voetspoor van de Groten:
Een spannend boek in een opzet zoals we het alleen uit het Engelse taalgebied kennen.
Dat is onbekend voor een Nederlandstalige schrijver...
de toets der vergelijking met werken van de 'grote' Britse of Amerikaanse auteurs kan doorstaan.
Een spannend boek, zoals Ludlum en Clavett dat kunnen schrijven. Mendes kan zich met hen meten.'
Noordholland Dagblad 'Dat is een realistische fantasie, dan wel de fantastische realiteit...
toenemende religieus-politieke onlusten in en over Perzië-Iran en de blijvende antisemitische houding in vele landen zorgen voorafwisselende en toenemende spanning...
heeft zijn karakters keurig op een rijtje...'
Dagblad De Limburger 'Op overtuigende wijze... met treffende sfeertekening schildert hij op eigen wijze het Iran in de jaren 1953 tot 1978...
een nauwkeurig lopend klokje...'
 
De smaak van vrijheid
Rinus Ferdinandusse 'Een uitstekende thriller...
niets dan lof.'
Waarderingsverslag Stichting Nederlandse Bibliotheek Dienst 'Het lijkt alsof ieder nieuw boek van Mendes beter is dan het vorige.
Met dit boek heeft hij een magistrale roman geschreven, een overtuigend verhaal van een Belgische jongen in oorlogstijd.
Hij heeft een realistisch beeld van het leven en de gang van zaken in een concentratiekamp geschetst, en bovenal de moeilijke verhoudingen in zo'n situatie aangetoond. Meeslepend verteld en knap van structuur.'
PZC '...dat Mendes een derde Strop aan zijn prijzenkast kan toevoegen, is zeker niet uitgesloten.'
Modern Prinsenbeek 'Spannend boek met een hoge werkelijkheidsgraad...'
Noordholland Dagblad 'Knappe faction van alleskunner Mendes.'
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles