De Bekroningen op het werk van Bob Mendes


De Goudenstrop

Op een herfstdag in 1986 kwamen dertien Nederlandse misdaadauteurs bijeen in een café onder de Westertoren in Amsterdam en ontstond op de meest Nederlandse aller locaties een nieuwe club: het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs.
Een club met een prijs. Geen betere manier om de Nederlandstalige misdaadroman te promoten dan de beste en meest spannende roman van het jaar te belonen met een prestigieuze prijs.
Geen prijs zonder naam. In Amerika heet hij de Edgar Allen Poe-prijs, in Engeland de Gouden Dolk en in Nederland zou hij De Gouden Strop gaan heten.
Geen prijs zonder fonds. Een halfjaar later had het Genootschap bij allerlei uitgevers ƒ 10.001 ( +- € 5000) bijeen gesprokkeld waarmee de Gouden Strop toen een van de hoogst genoteerde literaire prijzen werd in ons taalgebied,een volle gulden hoger dan de AKO-prijs. In 1992 verhoogde de prijs naar ƒ 25.000. (+- € 12.500). Sindsdien heeft het spannende boek in Nederland een ware gedaanteverwisseling ondergaan: alleen al tussen 1986 en 1992 verdubbelde het aanbod in titels en steeg de omzet met 87%. Dat de concurrentie moordend is blijkt uit het feit dat slechts twee Vlaamse misdaadschrijvers bekroond werden met deze uitzonderlijke prijs: Jef Geeraerts in 1986 met De zaak Alzheimer en Bob Mendes zelfs twee keer: in 1993 met Vergelding en in 1997 met De kracht van het vuur.
Uittreksel uit het juryrapport over:
Vergelding (1993)
'De meedogenloze internationale wapenhandel, de binnenlandse terreur in Irak, de klassieke "mad scientist" dr Bull van het superkanon, geheime diensten die samenwerken en onderwijl elkaars agenten belazeren, een kennelijk onvermijdelijk stukje Belgische corruptie, een intelligente en geloofwaardige intrige met veel vaart: Bob Mendes schreef het Vergelding een spionageroman van internationale allure.'

De kracht van het vuur (1997)
De mening van de vijf juryleden:
'...getuigt van een groot inleveringsvermogen in de manier van denken en doen van zeer uiteenlopende personages. Dit boek is sterk gedocumenteerd zonder ooit pedant te worden.

...een factionthriller die bewijst dat vermenging van genres de beste hedendaagse literatuur oplevert. De lezer loopt, evenals de personages, tussen de vlammen van het vuur en heeft aan het eind het gevoel er maar ternauwernood aan te zijn ontkomen. Het besef dat men zich aan macht, en misbruik daarvan, vreselijk kan branden, maar desondanks kan overleven, blijft nog lang nasmeulen.

...Internationaal niveau, goed gedocumenteerd, origineel gegeven, oplopend naar een sterke climax.

...Een ambitieus opgezette avonturenroman met een hoog niet-weg-te-leggen-gehalte. Tot aan de laatste pagina houdt Mendes de vaart en de spanning erin. De thriller leest als een prachtige film. Heeft Spielberg de rechten al gekocht?
220597nominaties-kl.jpg - 3796 Bytes De genomineerden: (vlnr) Paul Stather, Bob Mendes, Peter de Zwaan, René Appel, Connie Braam
180697genomineerden-felicitatieconniebraam-kl.jpg - 3631 Bytes Felicitaties van Connie Braam en applaus van René Appel (rechts) na de bekendmaking: De Kracht van het Vuur heeft het gehaald!
180697cheque25000fl-eijffinger De voorzitter overhandigt een cheque van 25.000 gulden (12.000 euro) aan de winnaar
180697dekus Een kus voor de winnaar
180697metrinusferdinandusseafwachten In afwachting een kopje koffie met Rinus Ferdinandusse
180697metvorigewinnaartomasross Laureaat van 1996 Tomas Ross overhandigt de Trofee van 1997 aan Bob Mendes
240694bm-aanmaartenthart Bob Mendes geeft in 1994 de STROP door aan Maarten 't Hart.
24-06-93 Diner na strop Feestmaal na de uitreiking van 1993 met de uitgever in Hilton Amsterdam
pagina terug terug naar boven

© copyright Bob Mendes, all rights reserved

Hosting & Webdesign by Linulex

Concept by Artchronicles